Onze bucketlist

Wij houden van avontuur. En van doelen stellen. Om deze doelen te bereiken hebben we dan ook een bucketlist met 20 must-do-before-you-die activiteiten opgesteld. Sommige items hebben we alvast afgevinkt. Welke dingen heb jij al gedaan? Heb jij nog dingen toe te voegen aan deze lijst?

#1 Volcano boarding in Nicaragua  ✓

Vlak bij Léon in Nicaragua ligt Cerro Negro. De enige actieve vulkaan ter wereld die je naar beneden kan boarden. Er kunnen snelheden tot wel 100 km/uur gehaald worden. Het board is een houten slede met een ijzer laagje aan de onderkant. Na een uur rijden met een jeep vanuit Léon bereik je de vulkaan. Hierna moet je de vulkaan 45 minuten beklimmen om deze daarna tegen hoge snelheid naar beneden te boarden. De hike naar boven is zeker en vast ook al de moeite: langs de ene kant heb je dense jungle en langs de andere kant is alles as.

Boeken doe je vanuit Léon of op voorhand via GetYourGuide!

#2 Sandboarden in een woestijn ✓

Persoonlijk deden we dit in Peru en Chili, maar er zijn verschillende plekken op deze planeet waar je dit kan doen. In Peru doe je dit in Huacachina waar je eerst een buggy-tour doet waarbij je tegen hoge snelheid over de duinen scheurt en je daarna van een hoge berg naar beneden kan boarden. Daarnaast kan je dit doen op verschillende plaatsen in het Midden-Oosten en Afrika. Onderstaande foto is in Namibië gemaakt.

Photo by: Luke Price

#3 Downhill mountainbiken op Death Road in Bolivia ✓

Death Road is de bijnaam van de Yungasweg in Bolivië. De Yungasweg is ongeveer 60km en loopt van La Paz naar Coroico. In 1995 werd deze door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank uitgeroepen tot de gevaarlijkste weg ter wereld. In 2006 werd geschat dat er hier jaarlijks 200 tot 300 weggebruikers sterven.

Vanaf 1990 is deze plek door het gevaar een toeristische trekpleister geworden voor adrenaline junkies. Ongeveer 25000 mountainbikers per jaar dalen de 60km lange weg af. Death Road boeken kan lokaal met verschillende operatoren. Ik deed dit in Loki Hostel waar je een mooie groepskorting krijgt indien je hier ook verblijft. Op voorhand kan je een tour boeken via GetYourGuide.

#4 Berggorrilas spotten

Ooit al eens een wilde berggorilla voor je neus gehad? Voor natuurliefhebbers moet dit één van de meest indrukwekkende ervaringen zijn. Maar helaas gaat het niet goed met de gorilla. Ze worden met uitsterven bedreigd. De afgelopen jaren zijn er verschillende projecten het leven in geroepen om de berggorillas te beschermen. Om deze projecten te financieren zijn er verschillende gorilla-trektochten mogelijk gemaakt. Deze zijn niet goedkoop. Hierbij trek je door de jungle naar de gorillas. Hoe ver deze trek is hangt af waar ze zich op die moment bevinden. Ze trekken namelijk rond.

Er zijn verschillende plaatsen waar je dit kan doen:

  • Oeganda: hier kost dit rond de €600
  • Rwanda: vanaf €1500
  • Oostelijk Congo: van het seizoen afhankelijk vanaf €200
    Let op: check steeds de huidige situatie, Congo kan soms onveilig zijn!

#5 Cage diven met witte haaien

Nog een adrenaline volle activiteit: kooiduiken met witte haaien! Dit is mogelijk in Australië, Mexico, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika! Overal is de ervaring iets anders dus welk land je kiest hangt af van waar je jezelf bevindt en wat je net wil.

#6 Walvissen spotten ✓

Wildlife zien is altijd spannend. Of het nu tijdens je reis is of gewoon in België. Bepaalde dieren maken zoveel indruk dat ze je voor altijd zullen bijblijven. Walvissen zijn voor ons enkele van die dieren. Wij deden een walvistour in Peninsula Valdes. Een prachtig schiereiland in Argentinië en een paradijs voor wildlife liefhebbers.

Ook op veel andere plaatsen in de wereld kan je walvissen spotten: Ijsland, Australië, Ecuador, …

walvis spotten staat op menig bucketlist
Een walvis op de tour in Peninsula Valdes

#7 Duiken en/of snorkelen met schildpadden en zeeleeuwen in Galapagos ✓

Galapagos is een wildlife paradijs. Vooral het onderwaterleven is er impressionant. Het stond dan ook al even op onze bucketlist. Tijdens onze reis door Latijns-Amerika vorig jaar kwam het er eindelijk van. Wat een avontuur! Op één snorkeltour zag ik zeeleeuwen, haaien, schildpadden, dolfijnen, mantarays en nog vele meer!

Meer info vind je in ons artikel: Galapagos op een backpackers budget.

#8 Jagen op Anacondas in de Amazone ✓

Met jagen bedoelen we uiteraard niet jagen om te doden. We bedoelen: anacondas zoeken in hun natuurlijke leefomgeving! Dit kan je overal in de Amazone doen! De anaconda is de zwaarste slang op aarde en kan tot wel 8m lang worden en 200 kilo wegen.

#9 Duiken met krokodillen

Waar duiken met haaien de nieuwste rage aan het worden is ontpopt er langzaam iets dat misschien wel nòg uitdagender is: duiken met krokodillen. Er zakken duikers van de hele wereld af naar donkere rivieren op afgelegen plaatsen. Je kan duiken met krokodillen in Botswana, Mexico en Papua New Guinea.

Er zijn wel enkele dingen waarmee je rekening moet mee houden:

  • Duik alleen met experten erbij.
  • Duik alleen in de winter of wanneer het water koud genoeg is: dit kalmeert de krokodillen en ze verliezen hun eetlust.
  • Passeer snel door de ‘danger zone’. Krokodillen vallen aan aan het wateroppervlakte: laat je dus snel zakken en ga snel uit het water.
  • Blijf dicht bij de rivierbedding.
  • Hou voldoende afstand.

Toch liever iets meer beschermd? Je kan ook cage-diven met krokodillen en ze voederen in het Crocosaurus Park in Australië.

Crocodiles of Banco Chinchorro from Christina Barringer on Vimeo.

#10 Doe een huskytocht en zie het Noorderlicht in Lapland

In Lapland zijn er twee bucketlist items af te vinken: een huskytocht en het Noorderlicht waarnemen! Het noorderlicht is een natuurfenomeen dat zijn weerga niet kent. Het zou verplicht moeten zijn op elke bucketlist. Sleden door een sprookjesbos met aanhankelijke huskies waar de snelheden tot 50 km/u kunnen oplopen wil je daarentegen ook niet missen. 😉

Northern light
Northern Light

#11 Skydiven in Dubai

Skydiven staat op menig bucketlist. En wat is een betere plek om dit te doen dan boven ‘de Palm’ in Dubai?

Let op: het is prijziger dan een skydive op een andere plek. Maar uiteraard betaal je ook voor het zicht! 😉 Boeken doe je hier!

Skydive Dubai

#12 Paardrijden over de vlaktes in Mongolië

Mongolië: het hart van de Zijderoute. Een land vol met lokale gebruiken, eeuwenoude cultuur en wilde paarden. Het land heeft evenveel paarden als inwoners: 3 miljoen. Ongeveer de helft leeft als nomaden en hun bestaan is meestal opgebouwd rond paarden.

Meer info vind je hier: https://www.crawfordcreations.org/horse-trekking-in-mongolia/

#13 De Gates of Hell bezoeken in Turkmenistan

Zoiets als de Gates of Hell in Turkmenistan heb je nog nooit gezien. Het is dan ook de enige plek op aarde waar het bestaat. De officiële naam is de Darvaza gaskrater. Het is aan aardgasveld dat is ingestort in een ondergrondse grot. Om de verspreiding van het methaangas tegen te gaan staken archeologen het in brand. Wat ze nooit hadden verwacht: dat het 50 jaar later nog zou branden.

"Door to Hell" -- The Darvaza Gas Crater

#14 Beklim de Sky Plank Mount Hua Shan, China

Deze hike staat bekend als de gevaarlijkste hike ter wereld. Balancerend op een houten plankje op een hoogte van meer dan 2km kan dit in elk geval wel zo aanvoelen. De berg zelf is één van de vijf heilige bergen in China en herbergt veel tempels.

Copyright: sunriseOdyssey

#15 (Cliff) diven in een Cenote in Mexico

Een cenote is een waterbevattende grot in Mexico. Ze komen vooral voor in Yucatán. Voor de Maya’s waren cenotes heilig. Zij beschouwen de grotten als doorgang naar de onderwereld. Daarnaast kun je in veel cenotes prachtig duiken.

CENOTE

#16 Stierenrennen, Pamplona, Spanje ✓

De San Firminfeesten in Pamplona heb ik al enkele keren gedaan. Al ben ik lang niet elke keer naar het stierenvechten gaan kijken. De festiviteiten zijn zoveel meer dan dat. Heel Pamplona staat op zijn kop, overal wordt gedronken, gedanst en gesocialized. De hele nacht door feest iedereen tot 8u ‘s ochtends wanneer de stieren door de straten naar de arena worden gejaagd. Het is een traditie om dan voor de stieren naar de arena te lopen. Maar het is niet de bedoeling dat je zo snel mogelijk in de arena aankomt. Nee: de eersten in de arena worden uitgejoeld. De echte durvers arriveren laatst: zij lopen vlak voor de stieren de arena in.

De feesten in 2020 zijn geannuleerd 🙁 Het zal dus voor 2021 zijn! 😉

Un hombre de carácter podrá ser derrotado, pero jamás destruido.

#17 Zwemmen langs een waterval, Victoria Falls, Zimbabwe

Devils Pool is een klein rustig natuurlijk poeltje aan de top van de Victoria Falls tussen Zambia en Zimbabwe. Het heeft ook wel de bijnaam: het meest gevaarlijke zwembad ter wereld. Vanaf de rand kun je recht 100m naar beneden kijken. Voor je dit van je bucketlist kan schrappen moet je een uitdagende tocht langs rotsen trotseren.

Let op: je hebt een visum voor Zimbabwe én Zambia nodig! Je hebt hier een speciaal visa voor: het KAZA visum.

Je begeleide tour boek je hier!

Victoria Falls - Devil's Pool Madness

#18 Freediven en duiken in de Great Blue Hole, Belize

Freediven is de perfecte sport om je even te ontdoen van alle stress en je hoofd leeg te maken. Het is ook de ideale manier om je zelfvertrouwen te vergroten. Belize is één van de mooiste plaatsen ter wereld en je snapt wel waarom dit op de bucketlist staat. Daarnaast kan je in Belize ook gewoon heerlijk duiken en snorkelen, spreekt iedereen er engels en is het een relatief onontdekte bestemming.

Great Blue Hole

#19 Snorkelen met orka’s, Noorwegen

Zoals je ondertussen waarschijnlijk al wel gemerkt hebt ben ik gek op alles wat met water te maken heeft. Aangezien 70% van onze planeet erdoor bedekt is ontdek je maar 30% wanneer je enkel aan land blijft. Nog meer ben ik geïntrigreerd door wilde dieren. En laat dit nu net een mooie combinatie zijn. In Noorwegen kan je duiken & snorkelen met orka’s.

Afreizen doe je best tussen oktober en midden-januari. Ten eerste moet je naar Tromsø vliegen. Daarna naar Kinfish reizen. Let op: ook deze trip is niet goedkoop. Meer informatie:

#20 Snorkel met zeekoeien in Florida, USA

Snorkelen met manatees -of zeekoeien- is nog iets dat van het lijstje moet worden geschrapt. Ik mocht ze reeds aanschouwen in de Amazone, maar had nog nooit de kans met ze te snorkelen. In Florida is dit mogelijk.

En jij? Heb jij nog bucketlist items die niet mogen ontbreken? 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close