Nicaragua: volledige gids

Het land van meren en vulkanen

Nicaragua is een heerlijke reisbestemming en is in sneltempo razend populair aan het worden. In 2018 kwam het toerisme in dit land even plat te liggen door de protesten, maar deze zijn ondertussen al terug gestopt. Nicaragua ligt tussen Honduras en Costa Rica. Het wordt veiliger dan Honduras beschouwd & is goedkoper dan Costa Rica: het perfecte alternatief!

Maar Nicaragua enkel als mooi alternatief beschrijven zou het land te kort doen: Nicaragua is een land met prachtige koloniale steden, heerlijk uitgestrekte stranden, dense jungle en enorme vulkanen. Wij zetten voor jullie alles op een rijtje.

Nicaragua

De Republiek Nicaragua grenst in het noorden aan Honduras, in het zuiden aan Costa Rica, in het westen aan de Grote Oceaan en in het oosten aan de Caribische Zee. De hoofdstad is Managua. Er wordt betaald met de Córdoba. Daarnaast is de voertaal er Spaans en liggen er in Nicaragua twee grote meren waarvan het ‘Meer van Nicaragua’ het grootste is. Hier leven de enige zoetwaterhaaien ter wereld. In het westen ligt de Cordillera Los Maribios. Dit is een gebergte dat onder andere de vulkanen Cerro Negro en Momotombe herbergt. Het centrale deel van het land is bergachtig en het oostelijke deel wordt voornamelijk ingenomen door tropisch regenwoud. Je hoort het al: het land heeft enorm veel te bieden.

Klimaat/reistijd

Nicaragua heeft in het algemeen een tropisch klimaat. De gemiddelde jaar temperatuur ligt er rond de 25-30°C. De luchtvochtigheid is het hele jaar hoog. Het droogseizoen valt van november tot en met maart.

Het droogseizoen wordt als de beste reisperiode beschouwd. De maand juli is in het regenseizoen de maand met het minste neerslag en wordt dan ook ‘kleine zomer‘ genoemd. Tijdens het regenseizoen is de natuur in Nicaragua -net zoals in Panama– veel groener. Er wordt aangeraden april, mei en oktober te vermijden wegens de drukkende hitte en stof. Van augustus tot oktober leggen de schildpadden eieren. Van september tot februari heb je het meeste kans om de eieren te zien uitkomen en de kleine schildpadjes naar de zee te zien trekken.

In augustus en september kunnen er orkanen voorkomen in het grootste deel van Midden-Amerika alsook in het oostelijke deel van Nicaragua.

Hoogtepunten

Managua

De meeste reizigers slaan deze bestemming over. Managua wordt als de onveiligste plek van Nicaragua beschouwd en er zij in de 20ste eeuw door aardbevingen grote delen van de stad verwoest. Toch zijn er enkele interessante dingen te zien:

  • De oude kathedraal bezoeken
  • Privé stadstour: kom meer te weten over de geschiedenis
  • Ontdek het nachtleven en ga uit in Managua:
    – Club Chamán: is een club die eruit ziet als een Maya tempel. De inkom bedraagt $5. Verwacht een lange rij en jong, levendig publiek. Donderdag is ladies-night! Lange broek verplicht.
    Moods: is de ‘chiqueste‘ club die je in Managua zal vinden. Kleed je op om binnen te raken. Inkom: $5.
    El Quetzal & El Mirador Tiscapa zijn de plekken waar je het iets oudere lokale publiek aantreft.

Leon

León is volgens vele reizigers de leukste stad van Nicaragua. Er heerst een aangename chaos en het is een prachtige koloniale stad. Verder vinden vele mensen León authentieker dan Granada. Ook in de omgeving van León valt er veel te beleven. Zo kan je gaan volcano-boarden en actieve vulkanen beklimmen!

Wat te doen in Leon

  • Vulkaanboarden op de Cerro Negro
    De hoofdreden dat vele backpackers naar León afzakken is om te gaan volcano-boarden. Nicaragua is het enige land ter wereld waar je van een actieve vulkaan naar beneden kan boarden. Een must-do voor de adrenaline junkies onder ons! Je kan de tour lokaal boeken via Bigfoot hostel of Quetzal Trekkers. Boek je de tour liever op voorhand? Dan doe je dit via GetYourGuide.
  • Bewonder het dak van de Basílica Catedral de la Asuncíon
    Vanaf het dak van de kathedraal heb je een prachtig uitzicht over de stad. Nog mooier is het dak zelf: de spierwitte koepels steken af tegen de blauwe hemel. Het is een unieke ervaring om over het dak van een kathedraal te wandelen. Voor je op het dak raakt wandel je langs de klokken waar je uw schoenen moet uitdoen. De ingang bevindt zich links van de kathedraal wanneer je ervoor staat.
  • Beklim de Telica vulkaan
    Ook de Telica vulkaan is nog actief. Hij ligt in het midden van een prachtig groene omgeving. Zorg dat je hem beklimt tegen zonsondergang. Dan kan je namelijk de lava zien stromen! Het is ook mogelijk op de vulkaan te overnachten.
  • Bezoek een rum-fabriek
    Flor de Caña is een wereldberoemde rum uit Nicaragua. Nog specifieker: uit León. Leer over het proces van het rum stoken en verdiep je in de tradities en het erfgoed van het toonaangevende rummerk in Midden-Amerika. Uiteraard mag het proeven ook niet ontbreken! 😉
  • Hang rond op Parque Central
    Parque Central is een levendig pleintje met vele eet- en souvenirstandjes.
  • Even uitwaaien in Las Peñitas
    Even ontsnappen aan de drukte van de stad? Op slechts een half uurtje rijden van Leon vind je Las Peñitas: een klein vissersdorpje met uitgestrekte stranden waar je heerlijk kunt surfen.

Waar te slapen in León

Partyhostel: Bigfoot (bieden ook de volcano-boarding tours aan!)
Relax-hostel: Poco a Poco is geen party hostel, maar er hangt wel een heel leuke, sociale sfeer
Gezellig vertoeven als koppel: ViaVia Leon (Belgische onderneming!)

Uitgaan in León

Leon is een universiteitsstad en dat is te merken aan het uitgaansleven. Er valt altijd wel iets te beleven, maar verwacht geen geen levendige clubs elke dag van de week.

  • Bigfoot hostel: hier moet je zijn voor de typische hostel-feestjes die compleet uit de hand lopen!
  • Antorchas Bar Y Bocas: vooral druk bezocht door Nicaraguanen en heeft regelmatig gezellige live concerten.
  • Bohemios Bar-Disco: de typische Latijns-Amerikaanse reggeaton & bachata club.
  • Zona Rosa: is de straat waar je alle leuke barretjes & restaurants kan terugvinden.

Granada

De grote concurrent van Leon en alsook prachtige koloniale stad: Granada. In tegenstelling tot León heerst hier minder chaos. Granada is georganiseerder, properder en ziet er verzorgder uit. Ook hier kan je prachtige koloniale gebouwen terugvinden. Net zoals in León is er aan barretjes, restaurantjes en souvenirshops in Granada geen gebrek.

Wat te doen in Granada

  • Bewonder de Masaya Vulkaan en zie het lava borrelen
    Al eens lava zien borrelen in de krater van een vulkaan? Het is een indrukwekkende ervaring. De vulkaan is te bezoeken met een excursie of met eigen vervoer. Hou er rekening mee dat de vulkaan ‘s nachts het indrukwekkendste is.
  • Bezoek de Iglesia de la Merced
    Volgens vele de mooiste kerk in de stad. De meeste bezoekers komen hier voor het spectaculaire uitzicht vanuit de klokkentoren.
  • Dagtrip naar Laguna de Apoyo
    Laguna de Apoyo is het grootste kratermeer van Nicaragua. Het meer is zon 23000 jaar geleden ontstaan door een uitbarsting van de Apoyo vulkaan. Doordat het een afgesloten lagune is hebben dieren zich er anders ontwikkeld dan op andere plekken in de wereld. Zo kan je hier talrijke vissen spotten die nergens anders voorkomen. Rond het meer ligt een tropische jungle. Hier vind je maar liefst 9% van de diversiteit terug. Je kan gaan duiken, kajakken of zwemmen in het meer. Daarnaast kan je hier prachtige hikes maken of gewoon relaxen.
  • Dwaal door de kleurrijke straten
    Koop een drankje of een snack bij een van de vele streetfood-kraampjes, dwaal door de straten, laat de indrukken op je afkomen en geniet.
  • Kayak door Isletas de la Granada
    Verken de 365 eilandjes in deze spectaculaire archipel met een kajak!
  • Bezoek de kleurrijke markt
    Op deze drukke, kleurrijke markt waan je jezelf onmiddellijk in Azië.

Waar te slapen in Granada

  • Selina is een keten van hostels in Latijns-Amerika die bekend staat om de sociale vibe, luxe & activiteiten die ze aanbieden. Een aanrader!
  • Oasis is een hostel op te relaxen, chillen & socializen. Hier vind je een zwembad, overvloed aan hangmatten en meer!
  • TownHouse is het party hostel van de stad!
  • Aangeraden door lezers: Threehouse Nicaragua

Uitgaan in Granada

  • Hog’s Breath Saloon: een rustige loungebar waar je heerlijke cocktails kan drinken.
  • Inuit Bar: een bar aan het meer met zeer redelijke prijzen en vele local’s die er komen dansen. Het is aan te raden een taxi te nemen, de club ligt niet in een van de beste wijken.

Isla Ometepe

Dit prachtige eiland ligt in het Lake Nicaragua en is ontstaan door twee vulkanen. ‘Ome Tepe’ betekent dan ook letterlijk ‘Twee Bergen’. Hier ga je terug in de tijd. Het eiland is te verkennen met fiets of brommer.

Hoe kom je er

Vanuit Managua: neem de bus naar Rivas (2u30). In Rivas stap je over op de bus naar San Jorge (15min). Vanuit San Jorge stap je op de boot naar Ometepe en deze boottrip duurt 1 uur.

Vanuit Granada: neem de bus naar Rivas (1u). In Rivas stap je over op de bus naar San Jorge (15min). Vanuit San Jorge stap je op de boot naar Ometepe en deze boottrip duurt 1 uur.

Vanuit San Juan del Sur: Neem de bus van San Juan del Sur naar Rivas (1u), daarna de bus naar de San Jorge pier (15min) en hierna de ferry naar Moyogalpa (1u).

Wat te doen op Isla Ometepe

  • Rijdt rond op Isla Ometepe met een brommer
    Eén van de leukste dingen om te doen op Isla Ometepe is ongetwijfeld rondtoeren met een brommer/moto. Daarnaast is het ook gewoon ongelofelijk handig om op de meeste plaatsen te raken aangezien het openbaar vervoer schaars is. Er is weinig verkeer en een brommer huur je al vanaf $20 per dag.
  • Hike naar de San Ramon waterval
    San Ramon is een van de hogere watervallen in Nicaragua. Je raakt er door een mooie wandeling van 3km te maken. Deze hike is makkelijk zelf te doen aangezien het pad mooi is aangegeven.
  • Kajak en ga opzoek naar wildlife
    Tussen de twee vulkanen in ligt een rivier in een moerasgebied dat veel schildpadden, kaaimannen en ander wildlife herbergt. Met een kajak kan je dit prachtige gebied verkennen.
  • Beklim een vulkaan (Maderas of Concepcíon)
    De beide vulkanen van Isla Ometepe zijn te beklimmen! Opgelet: het zijn extreem zware hikes! Niet voor de onervaren hiker. Doe deze hikes ook zeker en vast met een gids! Volcan Maderas beklimmen duurt ongeveer 10u, Volcan Concepcion duurt ongeveer 9u.

Waar te slapen op Isla Ometepe

Partyhostel – Little Morgan’s: in dit hostel kan je heerlijk in een boomhut slapen vlak aan het water. Bereid je echter voor op stevige nachten, de eigenaar is prettig gestoord en elke keer als je uw glas verkeerd vasthoudt moet je het volledig leegdrinken! 😉
Relax hostelMi Ranchito: door een lokale familie gerund (wat we altijd ondersteunen), prijs/kwaliteit zeer degelijk en super behulpzame mensen.

Corn Islands

De Corn Islands zijn relatief onbekend onder reizigers. Hier kan je genieten van palmbomen, witte stranden en azuurblauwe wateren. Je hebt twee eilanden. Big Corn en Little Corn. Big Corn is waar je altijd aankomt indien je een vlucht neemt. Het is het grootste eiland en er zijn veel hotels, hostels en restaurantjes. Het is kortom meer levendig dan Little Corn. Op Little Corn rijden er geen gemotoriseerde voertuigen, zijn slechts enkele restaurantjes en hangt een gezellige Caribische sfeer. Met andere woorden: een oase van rust.
TIP: Neem voldoende cash mee, er is slechts één pin-automaat op Big Corn en deze valt soms zonder cash!

Hoe kom je er

De makkelijkste manier om er te raken is om te vliegen vanuit Managua. De vlucht duurt ongeveer een uur en half en zou je heen en terug ongeveer $170 moeten kosten. Je kan er ook raken zonder te vliegen. Dit is een pak tijdrovender, maar kan een groter avontuur zijn. Meer info vind je hier.

Wat te doen op de Corn Islands

  • Hiken
    Op 45 minuutjes kan je van de ene kant van Little Corn naar de andere wandelen. Je komt door jungle, mooie stranden en lokale dorpjes.
  • Stranden bezoeken
    Je vind prachtige stranden terug op de Corn Islands. Enkele van de mooiste zijn: Yemaya, Otto Beach en Goat Beach.
  • Duiken en snorkelen
    Ontdek het kleurrijke koraal bij de Corn Islands. Daarnaast kan je er pijlstaartroggen, haaien, barracudas, adelaarsroggen, barracuda’s, schildpadden en nog vele meer terug vinden!
  • Kajakken
    Op verschillende plaatsen op de eilanden kan je kajaks huren. Op deze manier raak je makkelijk bij de verlaten stranden. PRO TIP: Neem snorkelmateriaal mee!
  • Zeilen
    Zeiltrips zijn een leuke manier om de eilanden te verkennen! Onderweg kun je in het water springen om te snorkelen.

Waar te slapen op de Corn Islands

Little Corn:
Yemaya Island Hideaway: een prachtig luxe resort aan het mooiste strand van de Corn Islands! Perfect als je een hoger budget hebt of eens heerlijk wilt genieten.
Cool spot Grace place: naar de normen van Corn Islands een budget accommodatie met huisjes vlak aan het strand. Typisch Caribische sfeer.

Big Corn:
Voor Big Corn hebben we geen persoonlijke recommandaties. Ben jij ergens super leuk verbleven op Big Corn? Laat het ons weten in de comments!
Update aanbevolen door lezers: Mimundo Corn Island Hostel
Mogelijkheden vind je hier!

San Juan del Sur

San Juan del Sur is dé plek voor alle reizigers die van surfen of een feestje houden. De omgeving staat bekend om de witte stranden en de perfecte golven. De feestjes zijn legendarisch. Wanneer je wil uitgaan begeef je dan naar het strand. Hier heb je ongelofelijk veel levendige beachclubs.

Wat te doen in San Juan del Sur

  • Sunday Funday
    Voor vele reizigers is dit feest de reden dat ze SJDS bezoeken. Het begint om 10u ‘s ochtends in Pachamama Hostel en hierna word je met jeeps van de ene naar de andere poolparty gereden. Een ticket kost je $30. Wanneer je in Naked Tiger of Pachamama verblijft betaal je slechts $15. Hierin zit de foute tanktop, inkom in alle bars, transport en talrijke gratis shotjes inbegrepen. Om je ticket te kopen ga je best rond 10u ‘s ochtends naar Pachamama, vanaf 11u staat er een enorme rij.
  • Hike naar het Christus beeld
    Vanaf het beeld heb je een mooi uitzicht op de stad. Het beeld is 25m hoog en vanaf het strand is het ongeveer een half uur lopen. De entree bedraagt 2$. Doe dit niet vlak op de middag want de weg ernaar toe is behoorlijk steil en de zon kan brandend zijn.
  • Bezoek de stranden rondom San Juan del Sur
    De omgeving rond SJDS heeft prachtige stranden. De mooiste zijn: Playa Maderas, Playa Hermosa. Op deze stranden kun je surfboards huren.
  • Paardrijden op het strand
    Er zijn verschillende touroperators die tours van 3-5u aanbieden waarmee je kan gaan paardrijden. Vaak is het leuk om te zorgen dat je tour tot zonsondergang duurt. Deze zijn hier namelijk prachtig. Verder is paardrijden een leuke manier om de omgeving te verkennen.
  • Ga of leer surfen
    Naast strandhangen kan je op Playa Maderas en Playa Hermosa ook surfboards huren en surfles nemen. Zowel voor beginnende als gevorderde surfers zijn er golven te vinden.

Waar te slapen in San Juan del Sur:

Party hostels: Naked tiger & Pachamama
Chill hostel: Selina Madera, op wandelafstand van Playa Maderas, 20 minuutjes rijden van het stad

Indio Maiz & El Castillo

Indio Maíz staat niet op de meeste mensen hun planning wanneer ze naar Nicaragua komen. Toch zou het erop moeten staan. Indio Maíz is een prachtige plek. Ongerepte plekken zoals dit zijn inmiddels een zeldzaamheid op deze planeet.

Hoe kom je er

Om bij Indio Maíz te raken moet je door San Carlos naar El Castillo. In San Carlos raak je via een vlucht of bus vanuit Managua. Van daaruit moet je een boot nemen naar El Castillo. (kost je ongeveer 5$) Vanuit El Castillo kan je een tour regelen naar Indio Maíz.

El Castillo

El Castillo is een leuk historisch stadje. Er zijn geen gemotoriseerde voertuigen, veel kleine hostelletjes en restaurantjes. De hoofdreden dat mensen dit stadje bezoeken is om een tour te doen naar Indio Maíz. Daarnaast kan je er:
– Vissen
– Het fort bezoeken
– Kajakken
TIPS:
– de meeste hostels bieden geen WIFI aan, dus een SIM-kaart komt van pas als je verbonden wilt blijven! 😉
– Er is geen ATM, zorg dat je voldoende cash bij hebt!

Indio Maíz

Wij deden een tour bij Juan Ardilla wat we zeker kunnen aanraden. Juan is een gids die tijdens de burgeroorlog zich in de jungle ophield. Hij vangt alligators met zijn blote handen. De man is een heuse legende. Je moet gewoon bij hem gaan aankloppen om te boeken. Even rondvragen in het stadje: iedereen weet hem wonen. Daarnaast staan er ook richtingsaanwijzers op strategische punten in het stadje. Je kan verschillende tours doen. Van een dagtour tot een heuse survivaltour op maat waar je x-aantal dagen de jungle in trekt. Op één dag zagen we verschillende soorten apen, alligators en verschillende soorten medicinale planten.

Jiquilillo

Jiquilillo is een ‘off the beaten track’ strandbestemming voor reizigers in Nicaragua. Er zijn slechts twee ranchos waar je kan overnachten. Schildpadden spotten, surfen en cocktails sippen zijn er je dagdagelijkse bezigheden.

Om er te raken neem je vanuit Managua de bus naar Chinandega. Vanuit Chinandega heb je dagelijks een bus naar Jiquilillo.

Meer info over Jiquilillo vind je in ons artikel ‘GRATIS schildpadden spotten in Jiquilillo, Nicaragua‘.

Jij al in Nicaragua geweest? Wat vond jij de hoogtepunten? Zijn er nog dingen die je zou toevoegen? Laat het ons weten in de reacties! 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close