8 plekken om te ontdekken in België

Toerist in eigen land

Het lijkt er meer en meer op dat we België nog niet direct zullen kunnen verlaten. COVID-19 strooit roet in menig vakantieplan. Een groot deel van onze zomer zal in België gespendeerd moeten worden. Gelukkig zijn er in ons land ook voldoende plekken om te ontdekken. Wij zochten voor jou enkele mooie en interessantste plekken om te ontdekken in België.

1. Dinant

Er zijn weinig plekken in België zo karakteristiek als Dinant. Deze stad gelegen in Namen en aan de Maas rivier is de perfecte uitvalsbasis om de Ardennen te ontdekken. De kleurrijke herenhuizen, de kerk en de daarachter gelegen stijle rotswand maken Dinant een van de meest fotogenieke plekken van België.

Wat te doen in Dinant?

  • Bezoek de Citadel: deze bevindt zich boven op een rots en biedt een overweldigend uitzicht over de stad.
  • Bezoek de abdij van Leffe: voor de bierliefhebbers mag een bezoek aan de abdij van Leffe niet ontbreken! http://www.abbaye-de-leffe.be/nl/
  • Bezoek de grot van Dinant: La Merveilleuse wordt beschouwd als een van de mooiste grotten van Europa. Ze ligt zo’n 500m stappen van het centrum en staat bekend voor de prachtige stalactieten. Een bezoek duurt 50 minuten en op het einde van de wandeling zie je ook nog watervallen.

Verblijven in Dinant:

ibis Centre Dinant heeft kamers met een mooi uitzicht op het water
River Jungle is een prachtig vakantiehuis voor een groep tot 8 personen (luxe)
Le Toit de Dinant is een appartement met een rooftopterras met een mooi uitzicht over Dinant

Author: https://www.flickr.com/photos/jiuguangw/

2. Hallerbos

Dit bos is internationaal gezien misschien wel het bekendste bos van België. Het is hier heerlijk wandelen. Het Hallerbos is wereldbekend geworden door de hyacinten die er midden april bloeien. Deze bloemen zorgen voor een sprookjesachtig paars tapijt. Dit tafereel is het mooist tijdens zonsopgang en dus kan het aangewezen zijn ergens in de buurt te overnachten. Maar ook de rest van het jaar is het hier aangenaam wandelen. Zo bloeien de bosanemonen niet lang na de hyacinten en krijg je hier een wit bloementapijt en kan je hier onder andere reetjes spotten .

Verblijven in de buurt van het Hallerbos:

Kasteel Gravenhof: verblijf in een prachtig kasteel op slechts 13 minuten rijden van het Hallerbos.

Het Hallerbos

3. Brugge

Brugge is waarschijnlijk de meest toeristische stad van Vlaanderen. En dit heeft een reden. In Brugge kan je heerlijk eten, drinken, musea bezoeken en gewoon ronddwalen.

Wat te doen in Brugge?

  • Diner zoals in de middeleeuwen:
    – Ervaar het huwelijksbanket van Karel de Stoute en Margaretha van York
    – Beleef middeleeuwse omgangsvormen en etiquette
    – Geniet van een 4-gangen bruiloftsdiner
    – Drink zoveel bier en wijn als je maar op kan
    – Bekijk de levendige optredens van steekspel, dans en zwaardvechten
  • Proef bier en chocolade
  • Dwaal rond, doe terrasjes en geniet van het prachtig uitzicht
  • Bezoek het Diamantmuseum: wist je dat de kunst van het diamantslijpen is uitgevonden in Brugge? TIP: elke dag om 12u15 is er een demonstratie diamantslijpen!
  • Bezoek de Belfort: deze mocht uiteraard niet op de lijst ontbreken. De Belfort uit 1240 is de belangrijkste toren van Brugge. Tijdens de 366 treden passeer je langs een indrukwekkend klokkenspel, trappenhuizen en klokken. Op het einde word je getrakteerd op een indrukwekkend uitzicht over Brugge.
  • Rondvaart: er zijn verschillende operators die een boottoer langs “het Venetië van het Noorden” aanbieden.

Waar te overnachten in Brugge:

Brugge in 4K

4. De Grotten van Han

De grotten van Han zijn al sinds de 18e eeuw een toeristische attractie. Sinds de officiele opening -ruim 100 jaar geleden- hebben meer dat 20 miljoen bezoekers de grotten bezocht. Ze zijn één van de belangrijkste attracties van België.

De grotten van Han zijn ontstaan door de Lesse rivier. Deze drong miljoenen jaren geleden de Boineheuvel binnen. Deze bestond deels uit kalk. Het water loste de kalk op en zo ontstonden de grottenstelsels. De grottenstelsels behoren tot de grootste van Europa. Eén kilometer verder verschijnt de Lesse terug aan de oppervlakte.

Een klein deel van de grotten is tegen betaling toegankelijk voor toeristen. Daarnaast zijn er enkele musea en een wildlife park. Het wildlifepark is zeer gekend: het werd namelijk uitgeroepen tot beste wildlife park van België. Het is dan ook het enige Belgische park waar je de Europese ‘Big Five’ kan bewonderen: de wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat.

TIP: koop je ticket online, dan is het goedkoper.
http://www.grotte-de-han.be/

Verblijven in de buurt van de grotten van Han:

De grotten van Han, Author: GrottesdeHan

5. De Hoge Venen

De Hoge Venen liggen op de grens van België en Duitsland. De omgeving werd gevormd in de laatste ijstijd en zijn het oudste natuurreservaat van Wallonië. Daarnaast zijn ze ook het meest bekende natuurgebied ten zuiden van de taalgrens. Een groot deel van de regio bestaat uit hoogveen: mineraal-arm, zuur drasland met vegetatie dat aan deze extreme omstandigheden is aangepast. Een ruig gebied, maar prachtig om al wandelend te ontdekken. Daarnaast kunnen er door dierenliefhebbers lynxen, edelherten, reeën, wilde zwijnen en korhoenders worden aangetroffen.

Overnachten kan je in Malmedy, Spa of Monschau (Duitsland!) aangezien het gebied aan deze steden grenst.

De Hoge Venen

6. Het Maasland

Het Maasland: door de mooie natuur en de vlakte is het de populairste fietsregio van Vlaanderen. Maasland dat staat voor Limburgse gezelligheid en prachtige natuur!

Wat te doen in Maasland:

  • Fietsen naast de oevers van de Maas. Met de veerponters kan je de grens naar Nederland oversteken. De fietsroutes in beide landen sluiten perfect op elkaar aan.
  • Pittoreske dorpjes ontdekken. Verwacht geen bruisend nachtleven of grote shoppingscenters. Naar deze dorpjes ga je om iets te eten of de drinken onder de kerktoren (letterlijk en figuurlijk) en de cultuur te ontdekken.
  • Kajakken op de Maas.
  • Meer dingen om te doen vind je hier: https://www.visitlimburg.be/nl/wat-te-doen-zoekresultaten?location=het%20Maasland
  • Bezoek de Maasvallei

Slapen kun je doen in Lanaken, Maasmechelen of Maaseik.

7. Fort van Breendonk

Het Fort van Breendonk werd al tussen 1906 en 1914 gebouwd om Antwerpen te beschermen tegen de Fransen. Het speelde een rol tijdens WOI maar moest al binnen het jaar het onderspit delven tegen de Duitsers. De geschiedenis herhaalde zich. Tijdens WO2 werd het fort gekozen als laatste standplaats van Leopold 3, maar 10 dagen na aankomst (10 mei 1940) moest het fort zich al overgeven. De Duitsers maakten er een concentratiekamp van. Er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd. Geen plek waar je weg stapt met een glimlach, maar het speelt een belangrijke rol in het nooit vergeten van de horror die gebeurd is tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Fort van Breendonk: de killste plek van België

8. Waterloo

De plek waar Napoleon werd verslagen: Waterloo. Herbeleef de beroemde 4-daagse doortocht van Napoleon in België in juni 1815. Vanuit Waterloo kan je dezelfde route van bijna 100km afleggen die Keizer Napoleon heeft afgelegd in zijn tocht door België.

Wat te doen in Waterloo

  • Fietsen langs de fietsroutes
  • Wandel 14km over het toenmalige slagveld
  • Bezoek het Wellington Museum
  • Bezoek de leeuw van Waterloo
File:Waterloo - De Leeuw -1.JPG - Wikimedia Commons
Author: Foroa

En jij? Welke plek liet op jouw een diepe indruk na? Wat is jouw favoriete plek in België? Laat het ons weten in de comments!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close