Wat betekent het corona-virus voor uw reis en de reissector?

De corona-epidemie heeft grote gevolgen voor reizigers, de reissector en iedereen die ermee verbonden is. Wegens grote vraag zetten wij even alles voor jullie op een rijtje.

Kan ik mijn reis gratis annuleren?

Bij het boeken van een reis wordt steeds aangeraden hier een reis- en annulatieverzekering bij te nemen. Belangrijk om te weten is dat uw annulatieverzekering enkel tussen komt wanneer Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies geeft voor de bestemming. Op dit moment geldt er voor geen enkel land of regio een negatief reisadvies door corona. Wanneer je de reis nu wilt annuleren uit angst voor besmetting komt de verzekering dus niet tussen.

UPDATE 14/03/2020: Buitenlandse zaken geeft momenteel negatief advies voor alle reizen naar het buitenland!

Momenteel hebben enkel Nederland en Denemarken al negatieve reisadviezen bijgewerkt omwille van corona. Kansen zijn groot dat België ook wijzigingen zal doorvoeren.

Reisverzekeringen verschillen enorm. Het is daarom belangrijk om bij je verzekeraar of reiskantoor steeds duidelijk na te vragen wat inbegrepen is en wat niet. Zo is het wel dat een epidemie in de meeste contracten is uitgesloten en wordt dit niet vergoed.

Ook het begrip ‘quarantaine’ bestaat niet in de meeste polissen. Dit betekent dat wanneer u door een land gedwongen wordt langer te blijven in uw hotel er weinig kans is dat u deze kosten kan terugvorderen.

Het is wel zo dat de reissector ondertussen zelf al maatregelen getroffen heeft zonder het advies van de overheid af te wachten. Zo hebben enkele vliegmaatschappijen al aangekondigd dat reizigers gratis hun vlucht kunnen omboeken of geld kunnen terugkrijgen. Ook deze omboekkosten zullen niet worden aangerekend.

Is het nog verantwoord om te reizen?

Op deze moment -zeker tijdens de quarantaine- is het zeer de vraag of het nog verantwoord is om te reizen. Algemeen genomen is het op deze moment niet verantwoord om te reizen aangezien overheden massaal oproepen om thuis te blijven. Tijdens de quarantaine vertrekken naar een ander land is zeker af te raden: je zou zonder het te weten het virus kunnen dragen en de besmetting naar gebieden waar deze nog niet aanwezig is kunnen brengen. Toch is er geen algemeen verbod.

Na de quarantaine zal de reissector hoogstwaarschijnlijk in hoogtempo terug in gang schieten en indien je dan niet met besmette personen in contact bent geweest wordt het waarschijnlijk terug algemeen als verantwoord beschouwd om te reizen.

Wat met de reissector?

Voor de reissector is dit uiteraard een ramp. Er wordt voorspeld dat vele kleine kantoren en operators failliet zullen gaan. Ook voor verschillende landen waarvan de economie voor een groot deel op toerisme draait wordt dit economisch een ramp. We kunnen dan ook alleen maar aanraden om vanaf het terug verantwoord is de toeristische sector, de horeca en de andere getroffen beroepen massaal te steunen! 😉

Reisje boeken?

De vluchten zij nu aan bodemprijzen te verkrijgen. Let wel steeds op: er gaan geruchten dat de quarantaine verlengd zou kunnen worden tot eind april. Een feit is dat je nu prachtige deals kan doen. Gebruik steeds je gezond verstand, maar laat je zeker niet tegenhouden om in de toekomst de wereld te ontdekken!

Meest up-to-date info:

https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/informatie-voor-reizigers/nog-niet-vertrokken/coronavirus-annulatie-door-de

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close