GRATIS schildpadden spotten & helpen in Jiquilillo, Nicaragua

Jiquilillo is een slaperig vissersdorpje en is de ideale plek als je even wil ontsnappen aan de drukte van de stad. Of je nu wil surfen, heerlijk relaxen of elke dag schildpadden wil helpen de zee bereiken: Jiquilillo is ‘The place to be’!

Deze ‘off the beathen path’ bestemming is een van de weinige plekken in Centraal-Amerika die nog niet over-ontdekt en platgelopen is door toeristen. Er zijn slechts twee rancho’s: Esperanza & Tranquillo. Deze bieden beiden surfplanken te huur aan en je hebt de zee zo goed als altijd voor jou alleen! Liever iets meer luxe? Dan is er ook één hotel!

Een groot probleem in dit lokale dorpje is het stropen van schildpad-eieren. De lokale bevolking beschouwt deze namelijk als delicatesse. Een Amerikaan vestigde zich in dit dorpje en probeert er -samen met een lokale touroperator- voor te zorgen dat de stropers op andere manieren hun geld kunnen verdienen. Hij richtte de organisatie SEATURTLERESQUE-Jiquilillo op. Samen zoeken ze ‘s nachts naar schildpadden die hun eieren leggen om deze zo snel mogelijk te ‘stelen’, voor de andere stropers ze vinden. Na het ‘stropen’ begraaft hij de eieren in een beschermde omgeving: zijn tuin. Ga je ze ‘s nachts mee zoeken? Zorg dan zeker dat je een rood licht bij hebt! Dan stoor je de schildpad niet.

Schildpad eieren verzamelen.
Ramon (onze lokale gids), die de schildpad-eieren verzamelt.

Hierna laat hij de uitgekomen eieren -in het seizoen- elke dag om 16u vrij. Je kan hier gratis mee gaan helpen. Hij woont op het strand links naast Rancho Tranquillo. Even rondvragen, niet moeilijk te vinden op een strand waar voor de rest enkel lokale vissers komen! 😉 Na het helpen ben je vrij om een donatie te geven. Hierdoor weet je dat je geld rechtstreeks naar dit goed doel gaat.

Zoek je nog meer dingen om te doen in Jiquilillo? Dan kan ik je zeker Tours By Ramon aanraden! Dit is de tour-operator die mee de schildpadden beschermt. Hij biedt community- en mangrovetours aan voor een zeer betaalbare prijs! Doe je een Mangrove tour? Neem dan zeker muggenspray mee!

Benodigdheden:

  • Nergens is WiFi! Indien je dus internet wenst: een lokale simkaart
  • Hoofdlamp om ‘s nachts schildpadden te spotten. Belangrijk is dat deze rood licht heeft zodat je de schildpad geen stress bezorgt of desoriënteert tijdens het leggen van de eieren.
  • Muggenspray: Producten met DEET zullen steeds het beste werken, al is er de vraag hoe gezond dit is.

Extra’s:

2 thoughts on “GRATIS schildpadden spotten & helpen in Jiquilillo, Nicaragua

  1. Hallo Jonastys,

    Kun je mij vertellen wat het juiste seizoen is in nicaragua voor het zien uitkomen en het zien vrijlaten van de babyschildpadden?

    Groetjes Karin

    1. Hoi Karin!

      Ik zat er in september, de perfecte maand omdat je dan
      1) de schildpadden ‘s nachts kan spotten die eieren komen leggen op het strand
      2) de eieren kan zien uitkomen!

      Officieel loopt het seizoen van juli tot januari waarbij de uiterste maanden een beetje ‘risky’ zijn om de schildpadden nog te kunnen spotten!

      Succes en vooral veel plezier,

      Jonas Thys

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close