Verblijven in de favela’s, Rio de Janeiro, Brazilië

Onverwacht werd dit één van de mooiste ervaringen tijdens het reizen: mijn verblijf in de favela’s. Tijdens mijn reis door Brazilië heb ik in twee favela’s verbleven: Rocinha en Chapeù Mangueira. Daarnaast heb ik ook Vidigal en Babilonia bezocht. Allen lieten een diepe indruk na. In deze post ga ik jullie uitleggen hoe je een favela op eigen houtje kan ontdekken.

LET OP: al deze favela’s zijn door ons bezocht en als veilig bevonden. De veiligheid kan echter snel veranderen. Informeer je steeds hoe de huidige situatie is voor je een favela bezoekt!

Er is een groot verschil tussen de verschillende favela’s. Rocinha is een monsterachtig grote favela, een ‘stad in een stad’ zoals de locals zeggen. Chapeù Mangueira is een kleinere community waar iedereen alles en iedereen kent. In Rocinha is de kans dat je in contact komt met wapens relatief klein, in Chapeù Mangueira zie je ze overal. Toch zijn beide plaatsen relatief veilig om te bezoeken. Uiteraard is behoedzaamheid steeds aangeraden.

Dit komt omdat er strenge regels gelden in de favelas. De regels verschillen van favela tot favela, maar toch zijn er enkele basisregels die de ‘narco-traffikanten’ aanhouden. Indien je jezelf aan de regels houdt heb je -volgens onze gids- niets te vrezen:
– Niet stelen
– Niet aanranden/verkrachten/…
– Geen foto’s van mensen zonder toestemming
– Vuurwerk = waarschuwing voor naderende schietpartijen en dus binnen blijven!
– …

Rocinha

Laten we beginnen met wat velen ‘de grootste favela van Zuid-Amerika’ noemen. Afhankelijk van wat je een favela noemt klopt dit niet: in Venezuela is er een veel grotere favela/sloppenwijk. Van aan Rocinha tot aan de kustlijn is het slechts 1km en zowat heel Rocinha is voorzien van sanitair, stromend water en elektriciteit. Wat voor toeristen van Rocinha een zeer interessante wijk maakt om te verblijven.

In Rocinha zijn er meer dan 300 restaurants! Er is een uitgebreide selectie: sushi, pizza, Braziliaanse barbecue, … En het is er veilig genoeg om de favela op eigen houtje te ontdekken. Voel je je toch niet op je gemak? Dan kan je steeds een tour boeken. Dit raad ik aan te doen via een lokale gids, zo steun je de lokale community bekijk je de favela door de ogen van de locals.

Verblijven kun je doen in het Ghetto Rocinha Hostel. Dit hostel mét geweldig dakterras ligt beneden in de favela en dus in het gedeelte waar de ‘dealers’ normaal gezien niet komen. Omgeven door geweldige en goedkope restaurantjes en op slechts wandelafstand van het strand is de locatie perfect. Via dit hostel kan ook vrijwilligerswerk geregeld worden.

Bekijk het Ghetto Hostel Rocinha op booking.com.

Het dak terras van het Ghetto Hostel, in favela Rocinha
Favela Rocinha Ghetto hostel dakterras

Chapeù Mangueira

Chapeù Mangueira is een veel kleinere favela en een veel dichtere community. Iedereen kent er iedereen, er zijn minder restaurantjes, minder toeristen en de kans op wapens te zien is veel groter. Velen vinden Chapeù Mangueira nog authentieker dan Rocinha.

Van hieruit zijn er enkele mooie hikes te doen. Als verblijfplaats zou ik Green Culture Eco Hostel aanraden. Veel minder luxe, maar super uitbater met weeral een prachtig rooftop-terras!

Chapéu Mangeira
Favela Chapéu Mangeira

Babilonia

Babilonia ligt vlak naast Chapeù Mangueira. Voor Babilonia moet je naar links als je aan de T-splitsing komt, voor Chapeù Mangueira naar rechts.

Babilonia is een door toeristen erg geliefde favela. Dit komt omdat er heel wat hostels en bekende restaurantjes zijn. Zo is er onder andere Estrelas da Babilonia. Dit prachtig restaurantje vind je door de sterren (met graffiti aangebracht) aan het eerste trapje van de favela tot helemaal boven te volgen. Misschien is dit wel het restaurant met het beste uitzicht van Rio. TIP: het heeft ook een hostel/hotel waar je kan slapen!

Vidigal

Vidigal is een bekende favela omdat er een mooie hike met een prachtig uitzichtpunt is. Hierover hebben we een apart artikel geschreven: klik hier.

Waarom in een favela verblijven?

Er zijn verschillende redenen om in een favela te verblijven. Als eerste is een favela veel authentieker: je vindt er de traditionele gerechten, dansen en cultuur terug. Ten tweede is het veel goedkoper om zowel te slapen als te eten. Ten derde steun je op deze manier de lokale economie in de favela. Ook combineren veel mensen hun verblijf in de favela met vrijwilligerswerk. De community kan altijd wat extra hulp gebruiken! 🙂 Let wel op: doe als vrijwilligerswerk alleen werk dat lokale mensen niet kunnen doen! Anders steel je gewoon hun job.

1 thought on “Verblijven in de favela’s, Rio de Janeiro, Brazilië

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close