Galapagos met een backpackers budget

Op voorhand was ik nog niet zeker dat ik het zou doen: de Galapagos-eilanden. Ik hoorde van veel backpackers dat het -net zoals Machu Picchu– praktisch onmogelijk was dit te doen met een backpackers-budget, maar alle personen die dit zeiden waren er zelf nog niet geweest… Na de foto’s van mijn nicht te zien -die er enkele weken voor mij was- besliste ik het toch te doen en begon ik te plannen. Hier vind je terug hoe ik Galapagos bezocht op een backpackers budget.

Is het mogelijk om de Galapagos eilanden te bezoeken met een backpackers budget?

Is het mogelijk? Galapagos op een backpackers budget? Galapagos blijft een dure bestemming. Niet zo zeer eens je er bent, maar eerder om er te raken. Je zit sowieso vast aan enkele vaste kosten:

  • Vliegtuigticket: vanuit Ecuador (Quito of Guayaquil) tussen de 300$ & 450$
    TIP: je kan vliegen vanuit de ene stad en terugvliegen op de andere om te besparen op buskosten!
  • Toegangsprijs tot het park: 100$ (cash te betalen op de luchthaven)
  • Toeristentax: 20$ (cash te betalen op de luchthaven)

Vooraleer je dus iets van Galapagos hebt gezien ben je dus +- 500$ kwijt. Dit achterwege gelaten is het zeker mogelijk Galapagos te bezoeken zonder honderden euros per dag te spenderen.

Eiland hoppen of een cruise?

Er zijn twee mogelijkheden op de Galapagos eilanden: een cruise nemen of eiland hoppen. Indien je het low-budget wilt houden kan je de cruise al vergeten. De degelijke cruises kosten allemaal enkele 1000en dollars. Indien je toch een cruise wilt doen raad ik je aan voldoende extra tijd op de eilanden te nemen en daar ter plaatse een last-minute cruise te proberen regelen. Niet getreurd: eiland hoppen kan minstens even leuk zijn!

Er zijn drie hoofdeilanden waar de meeste dingen te beleven zijn: Santa Cruz, Isla Isabela en San Cristobal. Om tussen deze eilanden te ‘hoppen’ moet je steeds 30 dollar (enkel) betalen. Elke boot vertrekt vanop Santa Cruz. Dat betekent dus dat indien je vanaf San Cristobal bezoekt en erna naar Isla Isabela moet je die dag 60 dollar aan transportkosten kwijt bent omdat je eerst weer over Santa Cruz moet.

Hoe je backpackers-budget te spenderen?

Santa Cruz

Voor slechts 15 dollar kan je een fiets huren waarmee je dit prachtig eiland kan verkennen! Overal waar je een fiets huurt zal je een kaartje meekrijgen met de hotspots van het eiland. Zeker niet over te slagen: het Turtle Reserve! Hiervoor betaal je 5 dollar inkom, maar zul je enorm veel reuzeschildpadden in hun natuurlijke omgeving kunnen zien. Let op: dit is een zeer pittige rit! Moest het niet lukken kan je nog steeds een van de pickup-taxi’s aanhouden. 🙂

Gratis:

  • Ga rond een uur of 5 naar de haven (Pelicans Bay), daar proberen pelikanen en zeeleeuwen wat visrestanten los te krijgen van de vissers!
  • Tortuga bay: een prachtig en parelwit strand!

San Cristobal

Niet te missen! Beste tour die ik op heel mijn reis heb gedaan: de 360-tour (inclusief Kicker Rock)! Deze tour neemt je mee rond het hele eiland, maar het spectaculairste is toch het snorkelen. Hierbij zie je verschillende soorten haaien, mantra’s en met een beetje geluk kun je zwemmen met zeehonden! Deze tour kost je +-125$ (mits beetje onderhandeling) voor een volledige dag. Alles inbegrepen!

Gratis:

  • La Loberia: Zeeleeuwenkolonie, strand en mooie snorkelspot (tip: huur je snorkel reeds in het dorp als je wil snorkelen +-3 dollar)!

Isla Isabela

Op Isla Isabela? Dan mag je zeker de Los Tuneles tour niet skippen! Haaien, schildpadden, zeepaardjes en blue-footed-boobies alom! Zou je +- 90 dollar moeten kosten.

Gratis:

  • Flamingo’s spotten op het padje achter Iguana Crossing.
  • Snorkelen aan Concha de la Perla, tussen de zeeleeuwen!

Verblijf op de Galapagos Eilanden

Persoonlijk heb ik steeds lokaal verblijf gezocht, wat ook het goedkoopste uitkomt aangezien je lokaal kan onderhandelen over de prijzen (kwam steeds tussen 15$ & 25$/nacht uit). In het hoogseizoen zou ik dit afraden aangezien ik verschillende verhalen van reizigers heb gehoord die geen verblijf meer vonden en dan maar in een duur hotel moesten gaan slapen… LET OP: gedeelde hostelkamers zijn verboden op Galapagos, je zal als soloreiziger dus steeds een privé kamer moeten nemen of een reismaatje zoeken! 🙂

Zijn jullie al op Galapagos geweest? Hebben jullie nog tips? Welke activiteiten hebben jullie gedaan?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close