Peninsula Valdes, Argentinië

Als je een groot liefhebber bent van wilde dieren dan is Peninsula Valdes -ook wel Valdes genoemd- dé ‘place to be’! Hier kun je namelijk diverse excursies organiseren om de plaatselijke wilde dieren te spotten. Onder andere walvissen, orka’s, zeeolifanten, pinguïns, guanaco’s, vossen kan je hier tegen het lijf lopen.

Peninsula Valdes is een schiereiland in het Argentijnse deel van Patagonië gelegen in de provincie Chubut. De snelste manier om er te raken is om vanuit Buenos Aires een vlucht te boeken naar Puerto Madryn of Trelew. De ticketprijzen verschillen sterk van dag tot dag. Soms kan de bus nemen een goedkopere optie zijn. Vanuit Buenos Aires doe je er ongeveer 18 uur over.

Daarnaast staat het schiereiland bekend als de enige plek ter wereld waar orka’s zichzelf opzettelijk laten stranden om zeehondpups te vangen. Dit gebeurt enkel in maart en april. Een uniek tafereel dat je vanop het strand kan bezichtigen.

Eens je aangekomen bent in Trelew of Puerto Madryn is de makkelijkste manier op je te verplaatsen een auto te huren. Het schiereiland heeft vele bezienswaardigheden en openbaar vervoer is er schaars. Er is een overvloed aan bedrijven die auto’s verhuren. Afhankelijk van de tijd van het jaar is het belangrijk een degelijke auto te huren. Veel wegen zijn enkel van zand en veranderen in modderpoelen in de winter. Zorg ook steeds dat je de waarborg met VISA betaalt zodat deze gedekt is voor fraude.

Wanneer je Valdes bezoekt kan het belangrijk zijn op voorhand een kamer te boeken. Op kalme momenten zijn vele hotels/hostels gesloten en in drukke periodes zijn ze vaak volgeboekt. Puerto Madryn is een goede uitvalsbasis.

Op de kaart hieronder is makkelijk te zien waar welke dieren te spotten zijn.

valdes-800x472

Een lijst:

Southern Right Whale (zuidkaper/Australische walvis)
Mei-december
Deze soort valt makkelijk te spotten vanaf de stranden in Golfo Nuevo (juni-augustus) of Puerto Piramides (augustus-december). Er worden ook boottours georganiseerd waardoor je er nog veel dichter bij kan komen.

Magelhaenpinguïn
September-maart
Deze soort arriveert in september wanneer ze beginnen met het maken van hun nesten. Rond november is de kolonie het grootst en indrukwekkendst. Begin april zijn ze zo goed als allemaal terug vertrokken

Zeeolifanten
Augustus-februari
Zeeolifanten kunnen bijna het hele jaar door gespot worden, maar de grote mannetjes zijn alleen augustus tot februari aanwezig. Deze zijn interessant om tegen elkaar te zien vechten om dominantie te winnen. Oktober tot januari kan je de pups zien die aangevallen worden door orka’s op het strand.

Zeeleeuwen
Februari-april
Ook zeeleeuwen kunnen het hele jaar door gespot worden. De grootste kans om pups te zien heb je echter van februari tot april.

Dolfijnen
Het hele jaar door
Dolfijnen kan je het hele jaar door spotten! Tegen het einde van het jaar is de kans dat je dolfijnen spot iets hoger. Er zijn meerdere soorten te spotten!

Orka’s
Maart-april
Orka’s zijn het hele jaar aanwezig, maar zijn moeilijk te zien. De beste kans om ze te zien is wanneer ze zich laten aanspoelen om op zeeleeuwen te jagen zoals eerder vermeld. Dit gebeurt het vaakst in maart en april.

Hiernaast heb je nog vele andere dieren die je het hele jaar door kan zien. Denk aan: Guanaco’s, grijze vossen, gordeldieren, stinkdieren, rheas en vele soorten vogels.

Ben jij al in Peninsula Valdes geweest? Wat vond je ervan?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close