De jungle ervaring

De jungle: ongerepte natuur, lokale communities en wildlife, heel veel wildlife. Het blijft tot de verbeelding spreken. Een droom voor velen, een nachtmerrie voor anderen. Persoonlijk kan ik het alleen maar aanraden. Ik ben reeds twee keer in de jungle geweest, één keer in Ecuador in het Cuyabeno Reserve en een jaar later in Peru, vlak bij Iquitos. Ik kan je zeggen: ik kan er geen genoeg van krijgen. Beide keren waren zeer verschillend en zeer verreikend.

Tips

  • Boek lokaal. Ga naar het stadje/dorpje het dichtste bij de lodges waar de tours verkocht worden en boek daar. Liefst direct bij de gids/lodge, indien niet mogelijk bij een kantoor daar. De prijzen online zijn voor de normale backpacker bijna onbetaalbaar. Tour agencies nemen vaak een minimum commissie van 10%. Elke tussenpersoon krijgt een deel commissie, die jij betaalt. Dit geldt niet voor de Pampas in Bolivia! Gecombineerde deals (vliegtuig+tour) komen vaak goedkoper uit.
  • Vertel mensen op straat nooit wat je gaat doen of waarnaar je opzoek bent. Als zij je naar een kantoor sturen krijgen zij een deel van de commissie waardoor jij meer moet betalen. Een veelvoorkomende praktijk is dat ook dat mensen op straat je naam en land van herkomst proberen te achterhalen en elk tour-kantoor in de omgeving bellen met de mededeling dat ze je gestuurd hebben. 🙂
  • Boek niet op straat. Betaal zeker niets op straat en betaal niets zonder bewijs van betaling. Redenen spreken voor zich.
  • Neem lichte, sneldrogende kledij, lange mouwen en broeken en voldoende DEET mee. Afhankelijk van het seizoen dat je er zit zijn de muggen soms niet te harden. Zelfs met deze voorzorgsmaatregelen zal je er nog niet volledig aan kunnen ontsnappen.
  • Kies een ecologische lodge. Vaak moeilijk in te schatten, zeker omdat iedere lodge zichzelf ecologisch noemt. Je bezoek zal altijd een impact hebben op de natuur, maar je kan dit zo beperkt mogelijk houden. Gidsen die je beloven ongelofelijk veel wildlife te zien, of bepaalde soorten zekerheid zijn vaak te mooi om waar te zijn of voederen de dieren waardoor het evenwicht in het regenwoud wordt verstoord.

Peru: Iquitos

Het mooie aan de jungle ingaan via Iquitos is dat je ineens ook de grootste stad ter wereld, die niet via de weg bereikbaar is, kan bezoeken.

In deze stad zijn veel dingen te doen. Voor meer info check deze blog: https://www.simplybyjoy.com/iquitos-the-gateway-to-the-jungle/

Daarnaast zijn de gidsen heel vaak mensen die heel hun leven in de jungle wonen, wat alles een heel authentieke ervaring geeft. Ayuahasca en andere hallucinogenen zijn in deze regio heel populair, wat het ook voor drugs/medicatie -het is maar wat je ervan maakt- toeristen populair maakt.

In Iquitos kon je de tour een beetje zelf samenstellen. De gids vroeg ons wat wij wouden doen en de activiteiten werden op onze wensen afgesteld. Vermoed dat dit wanneer de lodge vol zit wel minder zal gebeuren.

Wildlife gezien waren de Iquitos en Cuyabeno ongeveer hetzelfde. We waren in Iquitos tijdens het regenseizoen, waardoor de muggen niet te harden waren. Zelfs met lange mouwen en kilo’s DEET was er geen ontsnappen aan.

Iquitos gaf me een “echte” ervaring. Je ziet hoe de mensen daar echt leven.

Ecuador: Cuyabeno

Mijn persoonlijke ervaring was dat de resorts in Ecuador over het algemeen ecologischer waren. Dieren werden niet gevangen of gevoederd, afval was er nauwelijks te bespeuren en de gidsen gaven de toeristen duidelijke instructies over zwemmen met DEET/zonnecrème, dieren aanraken ect.

Daarnaast moet wel gesteld worden dat het soms een beetje gemaakt aanvoelde. Elke ochtend werd besproken wat de activiteiten zouden zijn, hoe laat er gegeten zou worden en wat de regels waren. Toen we een lokaal dorpje bezochten voerden de Sjamaan en lokale bevolking een show voor ons op. Een show waarbij ik me soms afvroeg of deze nog steeds zouden plaatsvinden indien er geen toeristen waren.

Zoals hierboven reeds besproken was de wildlife die we zagen ongeveer hetzelfde. Zwemmen met roze dolfijnen, anaconda’s en al de rest dat je mag verwachten bij een jungle tour, met dit verschil dat de gids niet de nood had de dieren te vangen of op de jagen, wat we ten zeerste apprecieerden.

Bolivië: de Pampas/Rurrenabaque

Hier wil ik even bij benadrukken dat je niet in het Amazone-woud zelf zit. Je zit in de wetlands, of laaglanden die grenzen aan het regenwoud. Hierdoor heb je de kans om veel meer wildlife te zien.

De Amazone is zeker en vast een authentiekere ervaring, maar heb je slechts weinig tijd of wil je slechts eens proeven van de jungle ervaring is dit de perfecte oplossing. De tours bestaan meestal uit drie dagen, waarvan 2 dagen meestal op de boot wildlife spotten en één dag zwemmen met de roze rivierdolfijnen en op jacht gaan naar anacondas.

Heel belangrijk bij het boeken van een tour naar Amazone en in het speciaal naar de Pampas is dat je zo ecologisch mogelijk kiest. Ik zag ongelofelijk veel andere tour-operators die de dieren voederen of proberen te vangen/aan te raken. Dit is niet goed en brengt het ecosysteem in de war. Voor de touroperators geldt: money talks. Voor ons zou moeten gelden: besteed je geld wijselijk. Persoonlijk ben ik met Indigena Travels gegaan, waar ik zeer tevreden over was aangezien ze voor zover ik kon merken ecologisch handelden. Al hadden ze van mij wel de toeristen meer op hun verantwoordelijkheid (niet aanraken!) mogen wijzen.

Hierbij enkele indrukken:

Kajakken door de selva, iets wat alleen mogelijk is tijdens het regenseizoen, Iquitos
Een lokaal kindje met zijn huisdier, een luiaard, Iquitos
Een anaconda, die een van de kippen van onze lodge wou vangen, Iquitos
Zonsondergang in Cuyabena, Ecuador

Mieren die hun bladerdelen naar hun nest brengen, Cuyabena, Ecuador

Een roze rivierdolfijn in de Pampas, Bolivia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close