Natuurfenomenen in België

Op onze planeet heb je heel wat indrukwekkende natuurfenomenen. Zo kunnen we ook in ons Belgenlandje van tijd tot tijd heel wat ontzagwekkende gebeurtenissen in de natuur waarnemen. Nadat ik jullie liet zien welk wildlife je in België kan spotten en welke adrenaline volle activiteiten je hier kan ondernemen toon ik jullie vandaag de meest impressionante natuurfenomenen.

Zeevonk

De Zeevonk wordt ook wel het Noorderlicht van het water genoemd. Waarschijnlijk ken je de beelden uit Azië wel waar de zee -en delen van het strand- bedekt zijn met een lichtjes schijnend laagje blauw. Het is zeldzaam maar dit prachtige natuurfenomeen komt ook bij ons aan de kust voor. Wanneer het eerst stevig gestormd heeft en de zee daarna rustig is is de kans het grootst. Daarnaast houdt de Zeevonk van warm water dus is in de zomer de kans het grootst. De Twitter-pagina Zeevonk Alert maakt melding wanneer hij opduikt. Ook in 2020 is de zeevonk reeds gespot. De Twitter-pagina maakte echter het wijze besluit hier met de huidige situatie niet over te berichten.

Indrukwekkende beelden van Zeevonk in Nederland

Lichtende nachtwolken

Nachtwolken zijn wolken die normaal gezien niet zichtbaar zijn, maar tussen eind mei en midden juli wel zichtbaar worden. Dit komt omdat ze 80km hoog in de lucht hangen en de zon dus er nog steeds op schijnt als het bij ons al donker is. De wolken bestaan uit minuscule ijsdeeltjes wat voor een zilverblauwe kleur zorgt. Het fenomeen doet zich meestal voor op een heel heldere nacht rond het begin van de zomer. Momenteel tonen ze zich in Vlaanderen 3 tot 4 keer per jaar.

Zo zie je ze:

  • Je ziet ze alleen wanneer er een heldere hemel is
  • Zorg voor een plek met vrij uitzicht in noordoostelijke tot noordwestelijke richting
  • Ga naar een plaats met weinig lichtvervuiling
  • Tussen 23u00 – 24u00 en 03u00 – 05u00 heb je het meeste kans
Natuurfenomeen: lichtende nachtwolken
Auteur: Ward Bruggeman

De melkweg

In de helft van België kan je het al vergeten, de melkweg spotten. Daar is de lichtvervuiling te groot om de melkweg te zien. In de Ardennen heb je daarintegen het meeste kans. In Vlaanderen heb je op goede nachten kans in Oostmalle (aan het militair vliegveld), Postel, de Westhoek, de Vlaamse Ardennen of de Voerstreek. Daarnaast zoek je de melkweg best op een maanloze nacht. Je ziet dan als het ware ‘een wolk van sterren’ net boven je hoofd. Dit is de melkweg.

Milky way bow, Belgium
Auteur: Sven Broeckx

Boshyacinten

Het Hallerbos is een prachtig natuurgebied dat we al eerder bespraken in ‘8 plekken om te ontdekken in België‘. Samenvatting: in de lente kleurt de bodem van het bos paars door de boshyacinten. Dit geeft het bos een sprookjesachtig gevoel. Meer info over de bloeiperiode: https://www.hallerbos.be/wanneer-bloeien-hyacinten/

Natuurfenomeen: Hallerbos, boshyacinten
Het Hallerbos. Auteur: David Edgar

Zons- of maanverduistering

Een zonsverduistering is een indrukwekkende gebeurtenis waarbij overdag het licht van de zon de waarnemer niet bereikt doordat er een hemellichaam (meestal de maan) in de weg staat.

Een maansverduistering -wanneer de maan rood kleurt- doet zich voor wanneer de zon, de maan en de aarde op één lijn staan.

Hier kan je de komende zon- en maansverduisteringen tot 2050 terugvinden: https://www.eclipsen.be/eclipskalender/

natuurfenomeen: zonsverduistering
Zonsverduistering
natuurfenomeen: maanverduistering
Maansverduistering

Jij al natuurfenomenen gezien in België die je kan aanraden? Welke van deze fenomenen zou jij zeker willen zien?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close