Verantwoord reizen

Laat ons onmiddellijk eerlijk zijn: verantwoord reizen bestaat niet. Als reiziger zal je steeds een impact hebben om het milieu en de omgeving. Je kan deze impact echter proberen te beperken. Ik erger mij dood aan toeristen die weinig respect tonen voor de lokale bevolking, natuur of dieren. Ik geloof dan ook  rotsvast dat je als reiziger naast je onvermijdelijke negatieve impact ook een positieve impact kan hebben tijdens je reis. In dit artikel toon ik jullie hoe.

Transport

Compenseer je vlucht

Tegenwoordig kan je wanneer je een vlucht boekt kiezen om deze te compenseren. GreenSeat noemt dit. Het bedrag dat je dient te betalen wordt berekent op de afstand van je vlucht en hoeveel CO2 je uitstoot. Dit bedrag gaat integraal naar ecologische projecten.

Kies je transportmiddel

Vermijd vliegen voor korte afstanden. Lopen en de fiets zijn voor korte afstanden uiteraard steeds de beste oplossing om zo groen mogelijk te reizen. Hierna komen de elektrische voertuigen, daarna trein, tram en de metro. Hierna komt de bus. Na de bus komt het viegtuig voor lange afstanden. Dan komt pas de auto en daarna het vliegtuig voor korte afstanden.

Natuur

Afval

Dit zou ondertussen al voor zich moeten spreken, maar de praktijk leert jammer genoeg anders. Smijt geen afval op straat, in de natuur of ergens anders als vuilnisbakken. Dit geldt ook als je uitgaat en dronken bent, ook voor sigarettenpeuken. Als je aan het wandelen bent en je komt iets tegen kan je het oprapen. Dit is de positieve impact. Dit kan je uiteraard ook doen als je aan het zwemmen, duiken, snorkelen -of op een boottrip- bent. Tijdens het reizen ben ik ook meerdere mensen tegengekomen die op hun “vrije dag” een strand gingen opruimen. Vermijd plastiek zoveel mogelijk. Hervul je fles waar dit mogelijk is. Weiger rietjes, …

Wildlife

Wildlife is wild met een reden. De dieren in de natuur horen niet gedomisticeerd te zijn. Er wordt dan ook steeds afgeraden deze dieren te voederen of aan te raken. Een goedbedoelde aanraking kan vergaande gevolgen hebben. Bv: een baby zeehond die wordt verstoten en sterft! Op Galapagos werd steeds gevraagd twee meter afstand van de dieren te houden, op andere plekken een meter en half. Hou je hier aan. Indien je een jungle-tour hebt en de gids de dieren voedert, spreek hem hier dan op aan. Lokale gidsen doen alles voor het geld, indien diegene die betalen hier niet mee gediend zijn, zullen ze hier op termijn mee stoppen.

Souveniers

Gebruik je gezond verstand wanneer je souveniers koopt. Armbandjes gemaakt van schildpadden, koraal, … zijn niet ok!

Sociaal

Spendeer lokaal

Wanneer je geld uitgeeft aan grote internationale bedrijven komt er slechts een klein percentage hiervan terecht bij de lokale bevolking. Wanneer je lokaal spendeert komt bijna alles terecht bij de lokale bevolking. Koop je kleren lokaal, koop je eten op de lokale markt, slaap in een local-owned hostel, neem je spaanse lessen bij een lokale persoon, …

Afdingen

Afdingen is een sport en iedereen wil er de beste in zijn. Als je dit niet doet zal je vaak veel te veel betalen. Weet ook waar de grens is. Besef dat een euro die jij ‘teveel’ betaald voor hen veel meer kan betekenen dan wat dit voor jou betekent. Zorg dat de persoon nog steeds iets verdient aan wat hij verkoopt.

En jullie? Hebben jullie nog tips waar ik niet aan gedacht heb? Laat het mij zeker weten in de comments! 😉

2 thoughts on “Verantwoord reizen

  1. Verantwoord reizen…helemaal akkoord. Maar ik vraag me af waarom het soms ook gewoon niet wat dichterbij kan…dan hoef je geen vliegtuig. Op avontuur in eigen land, een leuke staycation. Moet kunnen toch?

    1. Absoluut dat is nog het verantwoordste! Echter als je 6 maand tot een jaar gaat rondtrekken, is het vaak leuker een nieuw continent te ontdekken! 😉

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close