Het Amazonewoud: ongerepte natuur, lokale communities en wildlife, veel wildlife. Het blijft tot de verbeelding spreken. De Amazone bezoeken is een droom voor velen, een nachtmerrie voor anderen. Persoonlijk kan ik het alleen maar aanraden. Ik heb de Amazone reeds drie keer bezocht, één keer in Ecuador in het Cuyabeno Reserve, een jaar later in Peru, vlak bij Iquitos en de laatste keer in de Pampas in Bolivie. Ik kan je zeggen: ik kan er geen genoeg van krijgen. Alle keren waren zeer verschillend en zeer verreikend.
Tips
- Boek lokaal. Ga naar het stadje/dorpje het dichtste bij de lodges waar de tours verkocht worden en boek daar. Liefst direct bij de gids/lodge, indien niet mogelijk bij een lokaal reiskantoor. De prijzen online zijn voor de gemiddelde backpacker onbetaalbaar. Tour agencies nemen vaak een minimum commissie van 10%. Elke tussenpersoon krijgt een deel commissie, die jij betaalt. Dit geldt niet voor de Pampas in Bolivia! Gecombineerde deals (vliegtuig+tour) komen vaak goedkoper uit.
- Vertel mensen op straat nooit wat je gaat doen of waarnaar je opzoek bent. Als zij je naar een kantoor sturen krijgen zij een deel van de commissie waardoor jij meer moet betalen. Een veelvoorkomende praktijk is dat ook dat mensen op straat je naam en land van herkomst proberen te achterhalen om daarna elk tour-kantoor in de omgeving bellen met de mededeling dat ze je gestuurd hebben. 🙂
- Boek niet op straat. Betaal zeker niets op straat en betaal niets zonder bewijs van betaling. Redenen spreken voor zich.
- Neem lichte, sneldrogende kledij, lange mouwen en broeken en voldoende DEET mee. Afhankelijk van het seizoen dat je er zit zijn de muggen soms niet te harden. Zelfs met deze voorzorgsmaatregelen zal je er nog niet aan kunnen ontsnappen.
- Kies een ecologische lodge. Vaak moeilijk in te schatten, zeker omdat iedere lodge zichzelf ecologisch noemt. Je bezoek zal altijd een impact hebben op de natuur, maar je kan dit zo beperkt mogelijk houden. Gidsen die je beloven ongelofelijk veel wildlife te zien, of bepaalde soorten zekerheid zijn vaak te mooi om waar te zijn of voederen de dieren waardoor het evenwicht in het regenwoud wordt verstoord.
De Amazone bezoeken in Peru: Iquitos
Het mooie aan de jungle in Iquitos is dat je ineens ook de grootste stad ter wereld -die niet via de weg bereikbaar is- kan bezoeken.
Daarnaast zijn de gidsen heel vaak mensen die heel hun leven in de jungle wonen, wat alles een heel authentieke ervaring geeft. Ayuahasca en andere hallucinogenen zijn in deze regio heel populair, wat het ook voor drugs/medicatie – toeristen populair maakt.
In Iquitos kan je de tour een beetje zelf samenstellen. De gids vroeg ons wat wij wilden doen en de activiteiten werden op onze wensen afgestemd. Vermoed dat dit wanneer de lodge vol zit wel minder zal gebeuren.
Wildlife gezien waren de Iquitos en Cuyabeno ongeveer hetzelfde. We waren in Iquitos tijdens het regenseizoen, waardoor de muggen niet te harden waren. Zelfs met lange mouwen en kilo’s DEET was er geen ontsnappen aan. We zagen aapjes, slangen, anaconda’s, alligators en nog vele meer!
Iquitos gaf me een “echt gevoel”. Je ziet hoe de mensen er leven. De lokale stammen kleden zich niet op voor de toeristen die door hun dorp wandelen. Het voelt niet in scene gezet.
Wanneer je in Iquitos bent spendeer dan zeker ook een aantal dagen in de stad. Je kan een dagtrip doen naar Monkey Island of de lokale markt bezoeken. Iquitos heeft enkele super relaxte hotels!
De Amazone bezoeken in Ecuador: Cuyabeno
Mijn persoonlijke ervaring was dat de resorts in Ecuador over het algemeen ecologischer waren. Dieren werden niet gevangen of gevoederd, afval was er nauwelijks te bespeuren en de gidsen gaven de toeristen duidelijke instructies over zwemmen met DEET/zonnecrème, dieren aanraken ect.
Daarnaast moet wel gesteld worden dat het soms een beetje gemaakt aanvoelde. Elke ochtend werd besproken wat de activiteiten zouden zijn, hoe laat er gegeten zou worden en wat de regels waren. Toen we een lokaal dorpje bezochten voerden de Sjamaan en lokale bevolking een show voor ons op. Een show waarbij ik me soms afvroeg of deze gebruiken nog steeds zouden plaatsvinden indien er geen toeristen waren.
Zoals hierboven reeds besproken was de wildlife die we zagen ongeveer hetzelfde. Zwemmen met roze dolfijnen, anaconda’s en al de rest dat je mag verwachten bij een jungle tour, met dit verschil dat de gids niet de nood had de dieren te vangen of op de jagen, wat we ten zeerste apprecieerden.
De Amazone bezoeken in Bolivië: de Pampas/Rurrenabaque
Hier wil ik even bij benadrukken dat je niet de Amazone zelf bezoekt. Je zit in de wetlands, of laaglanden die grenzen aan het regenwoud. Hierdoor heb je de kans om veel meer wildlife te zien.
De Amazone is zeker en vast een authentiekere ervaring, maar heb je slechts weinig tijd of wil je slechts eens proeven van de jungle ervaring is dit de perfecte oplossing. De tours bestaan meestal uit drie dagen, waarvan 2 dagen meestal op de boot wildlife spotten en één dag zwemmen met de roze rivierdolfijnen en op jacht gaan naar anacondas.
Heel belangrijk bij het boeken van een tour naar Amazone en in het speciaal naar de Pampas is dat je zo ecologisch mogelijk kiest. Ik zag ongelofelijk veel andere tour-operators die de dieren voederen of proberen te vangen/aan te raken. Dit is niet goed en brengt het ecosysteem in de war. Voor de touroperators geldt: money talks. Voor ons zou moeten gelden: besteed je geld wijselijk. Persoonlijk ben ik met Indigena Travels gegaan, waar ik zeer tevreden over was aangezien ze voor zover ik kon merken ecologisch handelden. Al hadden ze van mij wel de toeristen meer op hun verantwoordelijkheid (niet aanraken!) mogen wijzen.
Hierbij enkele indrukken: