Tips om geld te besparen tijdens het reizen

Een issue voor veel mensen tijdens het backpacken is het budget. Ik merk dat ik ondertussen veel minder uitgeef dan vroeger. Een vaak gestelde vraag is dan ook: hoe financier jij dit allemaal? Voldoende sparen en budgetteren zijn hierbij de twee pijlers. Belangrijk is om steeds de balans te behouden. Deze moet je voor jezelf uitmaken, maar een goed voorbeeld is Galapagos. Ik ontmoette enorm veel reizigers die deze locatie oversloegen omdat ze teveel zou kosten. Als ik dit achteraf bekeken had overgeslagen had ik een van mijn beste ervaringen tot nu toe gemist. Hierbij geef ik jullie mijn tips.

ONZE TIPS

Kook zelf of eet streetfood
In sommige landen (Costa Rica, Chili, Europa, …) zal het goedkoper zijn om zelf te koken. Kies een hostel met een keuken uit en bereid je eten zelf. Dit is echter niet altijd het geval: in landen zoals Nicaragua of Peru zal je nooit zelf kunnen koken voor de prijs van het lokale streetfood.

Onderhandel, maar ga niet te ver
Zonder te onderhandelen zal een groot deel van de taxis je woekerprijzen aanrekenen. Het zit vaak in de cultuur om een woekerprijs aan te bieden, daarna een tegenaanbod te krijgen en samen tot een mooi compromis te komen. Stap NOOIT in voor je dit compromis hebt bereikt, eens ingestapt zal je -afhankelijk van land en regio- de prijs die hij/zij je aanrekent moeten betalen.

Boek goedkope vluchten
Op vluchtprijzen kan je enorm besparen. Wees flexibel naar welk land/regio je eerst vliegt is sowieso al de beste tip. Kijk naar welke regio je wil gaan en daarna naar waar in deze regio de goedkoopste ticketprijzen te krijgen zijn. Vaak kan je met enkele dagen vroeger/later te vliegen ook honderden euros besparen. Vergelijk ook steeds de prijzen op Momondo, Skyscanner en Google Flights.

Boek zo vaak mogelijk via een website waar je loyalty deals krijgt
Veel backpackers maken de fout om alles via Hostelworld te boeken waardoor ze veel goedkope alternatieven mislopen. Hostelworld is een geweldige site, maar heeft geen loyalty program. Booking heeft dit wel waardoor je -zeker als je long-term gaat reizen- steeds meer en meer ongelofelijke deals krijgt.

Boek bij lokale zuster-hostels
Vaak bieden hostels korting aan wanneer je na je verblijf bij hun bij partners verblijft. Hiervan handig gebruik maken is de boodschap.

Gebruik Uber
Uber gebruiken is -zowat over de hele wereld- goedkoper én veiliger dan taxi’s nemen.

Weet de richtprijs voor taxi’s
Soms heb je geen bereik of is Uber niet beschikbaar en dan moet je wel een taxi nemen. De richtprijs ongeveer kennen en onderhandelen tot je deze bereikt is dan de boodschap. Nooit instappen voor er een prijs is afgesproken (tenzij er een meter hangt én opstaat).

Wandel het busstation/luchthaven buiten voor je een taxi aanhoudt
Taxi’s in luchthavens/busstations/ … moeten vaak een entreefee betalen die ze erna doorrekenen aan de klant. Met de nodige winst uiteraard.

Koop je bustickets aan de busterminal
Bustickets aan de terminal zelf zijn altijd de zelfde prijs of goedkoper dan online of in toeristische kantoren!

Neem nachtbussen
Lange afstanden af te leggen? Bussen zijn goedkoper dan vliegtuigen, beter voor het milieu én je bespaart er een overnachting mee! JACKPOT!

Koop een sim-kaart
Een sim-kaart is een investering die oplevert. Voor 10-20 euro de maand heb je toegang tot Uber, Google-Maps, restaurant beoordelingen en zoveel meer!

Betaal met je credit-card, haal geld af met je debit-card
Tips van de bank: betalen doe je best met je credit-card, zo ben je verzekerd en betaal je een lagere prijs. Geld afhalen doe je best met je debit-card (maestro).

Betaal in de lokale munteindheid
Krijg je de keuze om te betalen in euros/dollars of de lokale munteenheid? Steeds betalen met de lokale munteenheid wanneer je niet op de hoogte bent van de actuele koers!

Eet de dagmenu’s
In Latijns-Amerika, maar ook in Spanje en vele andere plaatsen in de wereld kan je in restaurants kiezen voor het dagmenu. Hierbij heb je vaak één gerecht dat dan gekoppeld is aan een drankje, voorgerecht en/of dessert. Zo bespaar je al snel enkele euro’s!

Hervul je waterfles
Goedkoper/gratis én beter voor het milieu!

Boek je tour bij de eindbestemming
Online touroperators vragen vaak schandalig hoge prijzen in vergelijking met de lokale toeristische kantoortjes!

Reis traag
Hiervoor moet je de tijd hebben, maar het is een gouden tip! Traag reizen bespaart je veel geld. Niet elke dag/week een vlieger/bus naar de volgende bestemming moeten nemen bespaart pakken geld! Settel je voor een tijdje in een omgeving/hostel en verken van daaruit de omgeving.

Vraag tips aan de locals
Locals know best!

Doe gratis activiteiten
Activiteiten moeten niet steeds geld kosten. Duiken is de moeite waard maar is niet op elke locatie mogelijk. Een gratis hike, stadstoer of uitzicht kunnen even indrukwekkend zijn!

Reis zoals de locals
Zit één bus vol met locals en de andere met toeristen? Wees maar zeker dat de bus met de locals goedkoper zal zijn!

Wees flexibel
Dag ervoor of erna boeken of een tour delen met andere reizigers kan je mooie deals opleveren!

Wees spaarzaam op de kleine dingen
Elke dag enkele euros uitgeven aan een Uber in plaats van een bus levert na zeven maanden een serieus bedrag op. Bedenkt telkens of dit het waard is op lange termijn. Op kleine bedragen kan je op lange termijn heel veel geld besparen dat je kan gebruiken om leukere dingen te doen.

NIET TE DOEN:

Werken in hostels:
Een praktijk die ik vaak tegenkom: toeristen die gaan werken in hostels om hun verblijf in het buitenland te verlengen. Vaak krijg je voor vier tot vijf uur te werken per dag een gratis bed aangeboden. Wanneer je dit uitrekent verdien je dan ongeveer €2 per uur. Je verblijf verlengen doe je er inderdaad mee, maar je ziet veel minder. De dagen die je in je hostel verslijt moet je immers nog steeds eten, drinken en dingen zien.

Te hard onderhandelen:
Hou er rekening mee dat de mensen waarmee je onderhandelt vaak slechts enkele euros per dag verdienen. Het tiendubbele betalen van de locals moet je vermijden, maar afdingen tot ze slechts enkele eurocentjes verdienen is ook uit den boze.

Activiteiten skippen die je echt wil doen:
Hier krijg je achteraf spijt van. Doe de dingen die je echt wil doen. Vaak is er ook een goedkopere manier om ze te doen wanneer je een beetje onderzoek doet. Zo kan je Machu Picchu bezoeken voor minder dan €50!

Hebben jullie nog tips om geld te besparen tijdens het reizen en backpacken? Nog aanvullingen op onze huidige tips? Laat het ons zeker weten in de comments! 😉

2 gedachten over “Tips om geld te besparen tijdens het reizen

  1. Ik wussel af tussen verblijf in hostels en couchsurfing. Gratis overnachten en vaal heel fijne tips

    Like

    1. Couchsurfing is inderdaad nog een super tip! 👍🏼

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close